Education Leaders Awards

ΒΡΑΒΕΥΣΗ Education Leaders Awards 2019 powered by RDC Informatics για το ΣΤ1-2018


Το ΣΤ1 του 2018 και η εκπαιδευτικός του τμήματος Ακάμπαλη Ελένη βραβεύτηκαν στον διαγωνισμό Education Leaders Awards 2019 powered by RDC Informatics στην κατηγορία Εκπαιδευτικές Επισκέψεις με το SILVER ΒΡΑΒΕΊΟ.

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στο συνεδριακό κέντρο Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μαζί με την εκπαιδευτικό του σχολείου μας παρευρέθηκαν περισσότεροι από 250 εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και δημοσιογράφοι ενώ παρουσιάστηκαν και βραβεύθηκαν από κριτική επιτροπή υψηλού κύρους και επιστημοσύνης, οι βέλτιστες πρακτικές των εκπαιδευτικών οργανισμών και των επιχειρήσεων που διακρίθηκαν στις διαφορετικές κατηγορίες των βραβείων.

Την Τελετή Απονομής παρουσίασε ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Πέτρος Κουμπλής, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και πρώην υπουργός Παιδείας.

Η ίδια αναφέρθηκε εκτενώς στα χαρακτηριστικά του 21ου αιώνα και τις αλλαγές που φέρνει (όπως η 4η βιομηχανική επανάσταση, η ρομποτική, η αυτοματοποίηση κ.ά.) οι οποίες κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και αλλάζουν την οικονομία και όλα τα επαγγέλματα. «Για να γίνουν όλα αυτά, για να μπορέσουμε ως χώρα να δούμε τα πλεονεκτήματα αυτής της νέας εποχής, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο εργαλείο είναι η παιδεία. Το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα που είναι η ναυαρχίδα σε κάθε κοινωνία», τόνισε η Α. Διαμαντοπούλου, ενώ έκανε λόγο για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Όπως επεσήμανε, «αυτό που θέλουμε στην προσπάθεια αυτή είναι να επιβραβεύσουμε αυτούς που καινοτομούν, που δημιουργούν και να τους κάνουμε πρότυπα γιατί έτσι, αλλάζουν οι κοινωνίες. Τα σωστά πρότυπα δημιουργούν πολλαπλασιαστικές δυνάμεις σε όλη την κοινωνία».


Η τάξη βραβεύτηκε για τις δράσεις της κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς μα θέμα τις Οικολογικές Αναζητήσεις για τις Περιβαλλοντικές και Κλιματικές Αλλαγές και ειδικότερα για τη συνεργασία της στα πλαίσια καινοτόμου προγράμματος  με το European School Radio και το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης όπου οι μαθητές παρουσίασαν σειρά εκπομπών με το σχετικό θέμα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελούσε  τεράστια πρόκληση  να γνωρίσουμε από κοντά με καινοτόμο τρόπο το μέσο του ραδιοφώνου και την τεράστια δύναμη του στην διάδοση της είδησης . Εργαστήκαμε διαθεματικά μέσω όλων σχεδόν των μαθησιακών αντικειμένων από την παραγωγή γραπτού λόγου για την συγγραφή των κειμένων μέχρι την χρήση ΤΠΕ και Εικαστικών, τις γνώσεις Μουσικής, τα Γεωγραφικά ταξίδια, τις Περιβαλλοντικές Αναζητήσεις και τις παρουσιάσεις Πολιτιστικών Θεμάτων.

Σχετικά με την βραβευθείσα καινοτόμο δράση μπορείτε να δείτε εδώ στην επίσημη σελίδα του σχολείου και να ακούσετε όλες τις εκπομπές.

Tην συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης μπορείτε να την ακούσετε εδώ

Παραλαβή του Silver Βραβείου από τον κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκη, Oμότιμο καθηγητή και πρώην πρύτανη Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός European School Radio (ESR) είναι σχολικός σταθμός για όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης και υλοποιείται από μεγάλο δίκτυο συνδεδεμένων σχολείων με εκπομπές όλο το εικοσιτετράωρο.

Στην Ελλάδα φιλοξενείται από την πλατφόρμα μέσων ροής του εκπαιδευτικού προγράμματος ΤΕΙΤΗ με την υποστήριξη των φοιτητών και του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (PSD)

Το ESR τοποθετείται σε μια ευρύτερη εκπαιδευτική φιλοσοφία που θέλει τον μαθητή να αντιμετωπίζει το σχολείο ως τόπο δημιουργικότητας και έκφρασης και παρουσιάζει τις ιδέες, τις δημιουργίες, τις ανησυχίες της σχολικής κοινότητας, λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο ενδιαφέρον των μαθητών για τις νέες τεχνολογίες.

Η συμμετοχή των φοιτητών του ΤΕΙΤΗ  διαδίδεται σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του Ραδιοφώνου καθώς συμμετέχουν σε ομάδες είτε τεχνικής υποστήριξης είτε παραγωγής ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος, έχουν δημιουργήσει το LOGO και το SPOTS και ανανεώνουν τον ιστότοπο του ραδιοφώνου με νέα και θέματα, παράγουν μουσικά playlist με τις δικές τους φωνές, παίρνουν συνεντεύξεις και λένε διάφορα νέα που αφορούν τους μαθητές.

Ο συντονισμός των ραδιοφωνικών ομάδων για κάθε σχολείο ανατίθεται στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό ο οποίος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για κάθε εκπομπή και είναι υποχρεωμένος να εποπτεύει το περιεχόμενό τους πριν μεταδοθεί.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη του τμήματος στη Θεσσαλονίκη όπου οι φοιτητές υποδέχθηκαν τους μαθητές και τους επιμόρφωσαν σε α) φάση σε δίωρα φροντιστηριακά μαθήματα και στη β) φάση στο πρακτικό μέρος της παρουσίασης και της ηχοληψίας στα ανάλογα στούντιο.

Στη συνέχεια και με σκοπό την διάχυση του προγράμματος στην τοπική κοινωνία αλλά και την πρακτική εξάσκηση των μαθητών το Στ1 συνεργάστηκε και με το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης  με αποτέλεσμα να προκύψουν 5 επιπλέον εκπομπές εκτός της κύριας που παρουσιάστηκε στο ΑΤΕΙΘ.

Η επιλογή των θεμάτων (πολιτιστικών, περιβαλλοντικών, κ.α.), η έρευνα και η συγγραφή των κειμένων πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές μετά από περιήγηση και μελέτη του wiki του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στην α΄φάση.

Οι εκπομπές που προέκυψαν ως τελικά παραγόμενα έργα είναι:

1. «Από την αιθαλομίχλη του Πίτσμπουργκ στην πλαστική σούπα του Ειρηνικού Ωκεανού».

Ωριαία ζωντανή εκπομπή περιβαλλοντικού περιεχομένου με θέμα τα σύγχρονα οικολογικά προβλήματα και αναφορές σε ενημερωτικά ντοκυμαντέρ : Στην εκπομπή μεταδίδονται οικολογικά μηνύματα και αναφέρονται σύγχρονα οικολογικά προβλήματα όπως η τοξικότητα των ρούχων και οι βλαβερές συνέπειες της βιομηχανίας της μόδας, οι συνέπειες της αλόγιστης χρήσης των πλαστικών και η «7η Ήπειρος», ο ρόλος της οικονομικής κρίσης στην περιβαλλοντική υποβάθμιση, η όξινη βροχή και οι συνέπειες της κ.α


Αναλυτικότερα οι ενότητες της εκπομπής ήταν:

α) «Πλαστική σούπα», σύντομη αναφορά στην λεγόμενη 7η Ήπειρο, την σκουπιδοκηλίδα του Ειρηνικού Ωκεανού, που αποτελείται από μια τεράστια δίνη που έχει δημιουργηθεί από πλαστικά απορρίμματα,.

β) «Το τζην σου κατηγορείται -RIVER BLUE» ,  σύντομη αναφορά στην πόλη Ξιταγκ της Κίνας όπου η μαζική παραγωγή φτηνών ξεπλυμένων τζην έχει μολύνει με τοξικά και χημικά απόβλητα τον ποταμό Πέρλ σε σημείο που αρκεί ένα σπίρτο για να πάρει φωτιά.

γ) «Η Ράνα Πλάζα δεν είναι σαπουνόπερα- Made in Bagladesh», σύντομη αναφορά στις συνθήκες φτώχειας των εργαζόμενων που σκοτώθηκαν στην κατάρρευση του κτιρίου και τις διαστάσεις της μόλυνσης που προκαλούν οι ολοένα και μεγαλύτερες καταναλωτικές ανάγκες του δυτικού κόσμο.

δ) «Η γάτα που χορεύει «ΜΝΑΜΑΤΑ ΙΑΠΩΝΙΑ» σύντομη αναφορά στις γάτες της πόλης Μιναμάτα που το 1950 μη αντέχοντας τους σπασμούς πηδούσαν στην θάλασσα για να πνιγούν. Οι θανάσιμοι σπασμοί προέρχονταν από ασθένεια που εξαπλώθηκε και στον άνθρωπο και οφειλόταν στην βιομηχανική μόλυνση του κόλπου της πόλης από την μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής χημικών λιπασμάτων της περιοχής που χρησιμοποιούσε έναν τύπο πλαστικών που μόλυνε για πολλά χρόνια τα νερά του κόλπου με υδράργυρο και άλλα βαριά μέταλλα δηλητηριάζοντας τα ψάρια που ήταν και η κύρια πηγή τροφής των κατοίκων αλλά και των κατοικίδιων όπως οι γάτες.

ε) «Το πόδι του Ελέφαντα» σύντομη αναφορά στην καρδιά του αντιδραστήρα  4 του Τσερνομπιλ και στην τεράστια συμπαγή μάζα σαν ελεφάντινο πόδι, κατασκευασμένη από λιωμένο πυρηνικό καύσιμο ανακατεμένο με πολλά υλικά σκυροδέματος, άμμου και υλικού από τον πυρήνα που είχε λιώσει.

Αυτή ήταν και η βασική εκπομπή του προγράμματος διάρκειας μιας ώρας την οποία οι μαθητές παρουσίασαν σε φυσικό στούντιο του ΤΕΙΤΗ . Οι περισσότερες από τις επόμενες εκπομπές προέκυψαν από τη θεματολογία της και παρουσιάστηκαν σε ενότητες στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης » Όμορφη Πόλη» .

2. «Φυσικές Καταστροφές- Nature does not belong to anybody». Δεκάλεπτη εκπομπή περιβαλλοντικού περιεχομένου με θέμα τα φυσικά φαινόμενα και τις καταστροφές που προκαλούν.

3«Van Gogh Alive – Τhe experience». Δεκάλεπτη εκπομπή πολιτιστικού περιεχομένου με θέμα την ομώνυμη έκθεση την οποία επισκέφτηκαν οι μαθητές κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης στην Αθήνα και αφηγούνται τις εντυπώσεις τους.

4. «Οι σημαίες της Ευρώπης». Δεκάλεπτη εκπομπή πολιτιστικού περιεχομένου αφιερωμένη στη σημειολογία των σημαιών ευρωπαϊκών κρατών εμπνευσμένη από το πρόγραμμα Teachers 4 Europe «Μαθαίνω για την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από το ευρώ».

5. «Κόρη τον λόγο άλλαξε..» Δεκάλεπτη εκπομπή παραδοσιακού περιεχομένου με θέμα τον θρύλο του Γεφυριού της Άρτας.

6. «Πόλη χωρίς αδέσποτα είναι πόλη με συνείδηση». Δεκάλεπτη εκπομπή κοινωνικού περιεχομένου με θέμα τα αδέσποτα και τα μέτρα πρόληψης και την έκλειψη του φαινομένου.

7«Μουσική πες μου τα μυστικά σου».Δεκάλεπτη εκπομπή μουσικού περιεχομένου για τα είδη μουσικής και οργάνων

Τα βραβεία της διαγωνιστικής διαδικασίας απένειμαν στους νικητές τα μέλη της κριτικής επιτροπής:

Ιωακείμ Γρυσπολάκης, Oμότιμος καθηγητής και πρώην πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης,

Ελένη Μπούντα, Δρ Ιστορίας, Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,

Κωνσταντίνος Καλτσάς, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πρώην Σχολικός Σύμβουλος, πρώην Πρόεδρος Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.,

Σωτήρης Γκλαβάς, πρώην Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και τέως Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής,

Έφη Μπάσδρα, πρώην Πρόεδρος ΙΚΥ – Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών,

Ιωάννης Βαφειαδάκης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος και ο

Διονύσης Κουτσαντώνης, Business Development Manager της RDC Informatics, Χορηγό Τίτλου των βραβείων

Θερμές ευχαριστίες στον διευθυντή του Σχολείου κύριο Κουράκο Γεώργιο για την αμέριστη συμπαράσταση, ενθάρρυνση  και διάθεση κάθε δυνατού μέσου για τη διευκόλυνση του έργου μας, τον διευθυντή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης κύριο Τηλέμαχο Αρναούτογλου , τους εκπληκτικούς συντελεστές του διαδικτυακού  Εuropean School Radio,  τον  κοσμήτορα του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικου Ιδρύματος Θεσσαλονίκης στη Σίνδο κύριο Μπάμνιο Γεώργιο καθώς και τους φοιτητές  κύριο Στέφανο Ηλιάδη, υπεύθυνο εργαστηρίου τεχνικών και τις κυρίες Έλενα Ζάχου και Ιωάννα Μοσχίδου, φοιτήτριες δημοσιογραφίας στο Α.Π.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

statcounter

View My Stats