ΤΡΙΤΗ, 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021
H εικονική υιοθεσία της τρίποδης Δανάης Ε1-2ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης
Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου η Ε1 τάξη του σχολείου μας, στα πλαίσια προγράμματος για την ενίσχυση
της φιλοζωίας και του εθελοντισμού προέβη σε δεύτερη κατά σειρά εικονική υιοθεσία.
Υιοθέτησε εικονικά τη Δανάη, ένα αδέσποτο τρίποδο
σκυλάκι που έχει χάσει το ένα του πόδι μετά από τον τραυματισμό του από
αυτοκίνητο και φιλοξενείται στον Περιβαλλοντικό και Φιλοζωικό Σύλλογο Ξάνθης «Αδέσποτοι Φίλοι» .
Πριν την συμβολική αυτή πράξη, οι μαθητές της τάξης στο μάθημα της Γλώσσας και συγκεκριμένα στην ενότητα 4 με τίτλο «Οι φίλοι μας τα ζώα», ενημερώθηκαν για τα δικαιώματα των ζώων, συνέθεσαν παρουσιάσεις, έγραψαν τον δικό τους δεκάλογο, συνέταξαν το συμβόλαιο υιοθεσίας και το υπέγραψαν δεσμευόμενοι να στηρίζουν την μικρή τρίποδη με ένα μικρό συμβολικό ποσό (1 ευρώ ο καθένας) για τα βασικά μηνιαία της έξοδα (εμβόλια, τροφή, χάπι της καρδιάς κλπ).
Την ημέρα της επίσκεψης παραδόθηκε το ποσό των 60 ευρώ για τους δυο μήνες της καραντίνας και γέμισαν με δώρα και λιχουδιές την προστατευόμενη τους ανανεώνοντας το ραντεβού τους με μεγάλο ενθουσιασμό.
Ο Ρούλης το σκυλάκι που είχαν υιοθετήσει οι
μαθητές της τάξης Ε1-ΣΤ1/2020 βρήκε ένα ζεστό σπίτι και είναι πολύ καλά.
ΠΕΜΠΤΗ, 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021
ΣΥΜΒΌΛΑΙΟ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ

Ξάνθη 05 Φεβρουαρίου 2021
Δεν έχουμε ακόμα την κατάλληλη ηλικία αλλά έχουμε διάθεση και θέληση να υιοθετήσουμε εικονικά ένα σκυλάκι και να συμμετέχουμε εθελοντικά στα έξοδα του υποστηρίζοντας το έργο των ανθρώπων του Συλλόγου «Αδέσποτοι Φίλοι Ξάνθης». Μετά από συζήτηση στην τάξη με τη δασκάλα μας, την έγκριση του διευθυντή μας και την σύμφωνη γνώμη των γονέων μας αποφασίσαμε και προχωρούμε:
Με το παρόν συμβόλαιο, σήμερα 05 Φεβρουαρίου 2021, εμείς οι 21 εθελοντές μαθητές του Ε1 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης υιοθετούμε εικονικά μέχρι την αποφοίτηση μας το 2022 τη Δανάη, δίνοντας το συμβολικό ποσό των 30 ευρώ τον μήνα από το ταμείο της τάξης. Η Δανάη είναι ένα μικρό χαριτωμένο λευκό σκυλάκι που δύσκολα θα βρει σπίτι γιατί είναι «λίγο» ανάπηρο και φιλοξενείται στον Σύλλογο.
Δεσμευόμαστε να έχουμε τακτική επικοινωνία μαζί της και να συνεισφέρουμε με το ποσό αυτό στην παροχή διαφόρων ειδών ή τυχόν θεραπειών που έχει ανάγκη καθώς και να της κάνουμε όποτε χρειαστεί λίγη συντροφιά τηρώντας το βιβλιάριο επισκέψεων που φτιάξαμε στην τάξη.
Με την πράξη μας αυτή θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους τους πολίτες της Ξάνθης πως τα δεκάδες αδέσποτα της πόλης μας έχουν ανάγκες και δικαιώματα. Σύμφωνα με την Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (Παρίσι 1978), όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης (άρθρο 1) και κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας , προστασίας και προσοχής από τον άνθρωπο (άρθρο 3). Γνωρίζοντας αυτά δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην κακοποίηση ή την εγκατάλειψη ζώου . Γι αυτό διαλέξαμε τη τρίποδη Δανάη και αφού δεν μπορούμε να της δώσουμε πίσω ολοκληρωτικά την υγεία της δεσμευόμαστε να φροντίσουμε να μη της λείψει τίποτα.. Κυρίως η αγάπη.
Οι μαθητές του Ε1 /2ΟΥ Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης
Σταύρος Νερμάν Γεώργιος Ραφαηλία Χρήστος Σεβιλέ Σοφία Ραφαήλ Σάββας Βασιλική Μάριος Βασιλική Λευτέρης Νικόλαος Τζεμίν Δημήτρης Νικόλας Τατιάνα Ελείσα Αιλήν Πασχαλία
Η δασκάλα κ. Ελένη
1. Δημοσίευση 2. Δημοσίευση 3. Δημοσίευση 4.Δημοσίευση 5. Δημοσίευση
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Παρακάτω ακολουθεί η επικαιροποιημένος οδηγός ΦΙΛΟΖΩΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ του δικηγόρου Αθηνών κ Χρήστου Πέτκο.
ΤΕΤΑΡΤΗ, 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021
Ο Δωδεκάλογος του Υπεύθυνου Πολίτη απέναντι στα Ζώα Συντροφιάς του Ε1 -2022
Σε συνέχεια του προγράμματος που ξεκίνησε από την 4η ενότητα με τίτλο "Οι φίλοι μας τα ζώα" και αφού μάθαμε για τα Δικαιώματα των Ζώων διαβάζοντας κάθε άρθρο της Διακήρυξης (1978) συντάξαμε τον δικό μας δωδεκάλογο:
Ο Δωδεκάλογος του Υπεύθυνου Πολίτη απέναντι στα Ζώα Συντροφιάς.
1. Πρώτα αποκτώ παιδεία και μετά σκύλο. (Βάσια)
2. Σέβομαι τα ζώα όπως τους ανθρώπους. Είναι ψυχές του Θεού όπως όλοι. (Ραφαήλ)
3. Όταν υιοθετώ ένα κουτάβι είμαι υπεύθυνος γι αυτό για όλη μου τη ζωή. (Νίκος Τζ.) 3.1 Δεν το εγκαταλείπω όταν μεγαλώσει. (Νίκος Π.) Δεν υιοθετώ αν δεν έχω χώρο και χρόνο. (Δημήτρης)
4. ΔΕΝ διαχωρίζω τα ζώα σε ράτσες και είδη. Έχουν όλα τα ίδια δικαιώματα και ανάγκες. (Πασχαλία).
5. Τα ζώα δεν είναι παιχνίδια. Χρειάζονται υπευθυνότητα και ασφάλεια. (Μάριος)
5.1 ΟΧΙ ζώα σε ταράτσες και μπαλκόνια. Φροντίζω για την ευζωία τους. (Σταύρος)
6. Τα ζώα μου δίνουν όλη την αγάπη τους. Δίνω και εγώ τη δική μου.(Βασιλική)
7. Γνωρίζω και διαδίδω ότι απαγορεύεται η κακοποίηση, το παστούρωμα και η βρώσιμη ή εισπνεόμενη φόλα. (Γιώργος)
8. Στηρίζω τα καταστήματα που φροντίζουν τα αδέσποτα. (Αϊλήν) (Νερμάν)
9. Φροντίζω την υγεία του ζώου μου, το εμβολιάζω το στειρώνω και τηρώ το βιβλιάριο υγείας. (Ραφαηλία)
10. Αφήνω τις ζεστές μέρες λίγο νερό για τα αδέσποτα (Σάββας) ΑΝ τους αφήνω τροφή μαζεύω ΠΑΝΤΑ μετά τις συσκευασίες. (Χρήστος). 10.1 Μαζεύω πάντα τις ακαθαρσίες του σκύλου μου.(Λευτέρης)
11. Δεν διστάζω να καταγγείλω στην αστυνομία ή στη φιλοζωική οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης αντιληφθώ. (Τατιάνα)
ΣΑΒΒΑΤΟ, 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021
Γλώσσα Kεφ.4 --Τα δικαιώματα των ζώων. (Project)
Με τη φράση δικαιώματα των ζώων εννοούμε την ιδέα ότι μερικά ή όλα τα μη ανθρώπινα ζώα έχουν το δικαίωμα στη ζωή, όπως και σε άλλα βασικά δικαιώματα, όπως είναι η ελευθερία, η σύναψη οικογενειακών δεσμών, κ.α., προκειμένου να ικανοποιούν τα πιο βασικά τους συμφέροντα. Αυτό συνεπάγεται την απαγόρευση της χρήσης μη ανθρώπινων ζώων σε πειραματισμό, τσίρκο, κτηνοτροφία, καθώς και οποιαδήποτε άλλη χρήση προς όφελος του ανθρώπου. (wikipedia)Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων εορτάστηκε πρώτη φορά το 1931 στη Φλωρεντία της Ιταλίας για τα υπό εξαφάνιση ζώα και σταδιακά απέκτησε καθολικό χαρακτήρα για όλα τα ζώα. Τα δικαιώματα των ζώων προσδιορίστηκαν στις 15 Οκτωβρίου 1978 ( Universal Declaration of Animals Rights) στο Παρίσι στην περίφημη διακήρυξη των δικαιωμάτων των ζώων. (Εlniplex)
Υιοθετώντας ένα κακοποιημένο σκυλί, τον Ρούλη!
Στο πλαίσιο προγράμματος για τις αξίες του εθελοντισμού και της αγάπης για τα ζώα, οι μαθητές της Ε1 τάξης του σχολείου μας, υιοθέτησαν στις 16.05.2019 ένα από τα αδέσποτα σκυλάκια του Περιβαλλοντικού Φιλοζωικού Συλλόγου Ξάνθης "Αδέσποτοι Φίλοι".
Ο μικρός προστατευόμενος των μαθητών μας ονομάζεται "Ρούλης", έχει βεβαρυμμένο ιστορικό κακοποίησης, έχει υποστεί αλλεπάλληλες εγχειρίσεις και αυτή την στιγμή είναι αδύνατον να υιοθετηθεί κανονικά.
Έτσι λοιπόν Ρούλης είναι ένα ακόμα από τα δεκάδες αδέσποτα που φιλοξενούνται στο καταφύγιο του συλλόγου και οι μαθητές με την εικονική υιοθεσία αναλαμβάνουν τα μηνιαία του έξοδα ύψους 30 ευρώ για την τροφή του και το χάπι της καρδιάς. Ταυτόχρονα όμως με αυτή την συμβολική πράξη, δίνουν το δικό τους μήνυμα κατά της κακοποίησης και εγκατάλειψης ζώων συντροφιάς. Η πρόεδρος του Συλλόγου κυρία Λουλουδιά Τραχανέλη επισκέφτηκε την τάξη και παρέλαβε η ίδια την επιταγή των 30 ευρώ από τους μαθητές, τον διευθυντή του σχολείου και την εκπαιδευτικό της τάξης.
Δημοσίευση Εφημερίδας "Εμπρός" Δημοσίευση 1 Δημοσιευση 2 Δημοσίευση 3 Δημοσίευση 4 Δημοσίευση 5
Επίσκεψη 19.12.2019
Επίσκεψη του Ρούλη στο σχολείο. Ο πανέμορφος φίλος των παιδιών επισκέφτηκε με τους συνοδούς του, εθελοντές του Συλλόγου "Αδέσποτοι Φίλοι" τους κηδεμόνες του και παρέλαβε μαζί με τη μικρή εθελοντική μας βοήθεια, δώρα και πολλές λιχουδιές . Η έκφραση στα πρόσωπα των μαθητών μας είναι πολύ πιο γλαφυρή από εκατοντάδες λέξεις.
Φυσικά αποχαιρετίσαμε και τον Ρούλη μας στέλνοντας του το ποσό των 60 ευρώ για τα έξοδα του ώστε να καλύψουμε κάπως την απουσία μας και ελπίζοντας να συνεχιστεί το πρόγραμμα στο Γυμνάσιο δώσαμε ραντεβού για τον Σεπτέμβριο.

Επίλογος...
Ο φίλος των μαθητών υιοθετήθηκε από μια εξαιρετική οικογένεια που δεν μπόρεσε να αντισταθεί στη γαλήνη και στην ομορφιά του.. Οι μαθητές του Στ1 έφυγαν στο γυμνάσιο, θα κουβαλούν όμως πάντα στην καρδιά και στο μυαλό τους τον Ρούλη και όλα όσα έμαθαν για την προστασία και την αγάπη των φίλων μας των ζώων.
H δασκάλα της τάξης Ε.Α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου